Az étkezési magatartás vizsgálata serdülők körében az étkezési motivációk, a kockázatészlelés és különböző pszichológiai változók tükrében

Szabó Katalin
Az étkezési magatartás vizsgálata serdülők körében az étkezési motivációk, a kockázatészlelés és különböző pszichológiai változók tükrében.
Doktori értekezés, Szegedi Tudományegyetem (2000-).
(2021)

[thumbnail of Disszertacio_SzaboKatalin.pdf]
Előnézet
PDF (disszertáció)
Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of Tezisfuzet_SzaboKatalin.pdf]
Előnézet
PDF (tézisfüzet)
Download (385kB) | Előnézet
[thumbnail of Kivonat_SzaboKatalin_eng.pdf]
Előnézet
PDF (címlap)
Download (132kB) | Előnézet

Magyar nyelvű absztrakt

Az étkezési magatartás vizsgálata központi szerepet tölt be az egészségmegőrzésben, mivel a helytelen táplálkozás számos betegséghez vezethet. Nagyon fontos feltárni serdülők étkezési magatartásának hátterét, mivel ez az az életszakasz, amely nagymértékben kihat a felnőtt magatartásra is. Disszertációmban különböző tényezők szerepét vizsgálatuk az étkezési magatartással kapcsolatban, mint például az étkezési motivációk, a kockázatészlelés és különböző pszichológiai faktorok. Célunk volt, hogy feltárjuk, hogy milyen kapcsolat van ezen változók között. Elméleti hátterünket az Egészséghit Modell adta. Feltételeztük, hogy az egészséges és az egészségtelen étkezési magatartás különböző típusú az étkezési motivációkhoz kapcsolódik, az énhatékonyság, az önkontoroll és az optimizmus támogatja az egészséges ételválasztás, illetve a kockázatészlelés hatással van az étkezési döntésekben. Három vizsgálatot végeztünk serdülők körében (N=814, 14-19 év, átlagéletkor: 16,18 év, szórás: 1,33 év, 42,3% fiú) 2017-2019 között. Az adatokat önkitöltős kérdőív segítségével vettük fel. Az adatokat korreláció elemzéssel,regresszió analízissel és útelemzéssel is elemeztük. Főbb eredményeink azt mutatják, hogy serdülők köráben az egészségre törekvés, mint étkezési motiváció elősegítették az egészséges étkezési magatartást, míg a szociabilitás negatív kapcsolatban állt vele. A vizsgált pszichológiai változók magasabb szintje szintén elősegítette az egészséges étkezési magatartást, míg alacsonyabb szintje az egészségtelennek kedvezett. A kockázatészlelésnek elhanyagolható szerepe volt a serdülőknél. Összegezve elmondható, hogy az étkezési motivációk és a pszichológiai faktorok fontos szerepet töltenek be, és felhasználhatók prevenciós programokban az Egészséghit modellre alapozva.

Absztrakt (kivonat) idegen nyelven

Examing eating behaviour has a key role in health promotion due to the consequences of malnutrition, such as obesity. It is very important to explore the background of adolescents’ eating behaviour to develop nutritional education for their later life. We examined the role of different factors such as eating motivation, risk perception and psychological variables (self-efficacy, self-control and optimism/pessimism) in adolescents’ eating behavior. Our aim was to detect their relationships based on the Health Belief Model. We hypothesized that healthy and unhealthy eating behaviour relates to different eating motives, they are supported positively by self-efficacy, self-control and optimism, and risk perception impacts eating decisions. We conducted three different research projects among adolescents (N = 814; 14-19 years; mean age = 16.18 years, S.D. = 1.33 years; 42.3% males) from different types of high schools in Hungary between the years of 2017-2019. Data were collected by means of self-administered/anonymous questionnaires. Besides descriptive statistics, correlations, linear regression, and a path analysis were applied to examine the relationships between the variables. Using multivariate analyses, we examined the factors of Health Belief Model on the likelihood of healthy eating. Our main results showed that healthy eating motives (such as weight control and health) promoted healthy eating behaviors and sociability impeded them but only at correlational level. Self-efficacy, self-control and optimism was positively related to healthy and negatively to unhealthy eating behaviour. Risk perception had a negligible role in adolescents eating behavior. All in all, eating motives and psychological factors have important roles and can be used in health promotion programs on healthy eating. In such programs, Health Belief Model seemed an appropriate theory in predicting adolescents’ likelihood of healthy eating.

Mű típusa: Disszertáció (Doktori értekezés)
Publikációban használt név: Szabó Katalin
Idegen nyelvű cím: Examination of eating behavior among adolescents in the light of eating motives, risk perception and different psychological variables
Témavezető(k):
Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
MTMT szerző azonosító
Pikó Bettina
egyetemi tanár, SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet
10022475
Szakterület: 03. Orvos- és egészségtudomány > 03.03. Egészségtudományok > 03.03.06. Táplálkozás, dietetika
05. Társadalomtudományok > 05.01. Pszichológia
Doktori iskola: Neveléstudományi Doktori Iskola
Tudományterület / tudományág: Bölcsészettudományok > Neveléstudományok
Nyelv: magyar
Védés dátuma: 2021. november 04.
Kulcsszavak: étkezési magatartás, serdülők, étkezési motivációk, kockázatészlelés, énhatékonyság, önkontroll, optimizmus
EPrint azonosító (ID): 10870
A mű MTMT azonosítója: 32869209
doi: https://doi.org/10.14232/phd.10870
A feltöltés ideje: 2021. ápr. 29. 10:25
Utolsó módosítás: 2022. jún. 09. 09:42
Raktári szám: B 6871
URI: https://doktori.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/10870
Védés állapota: védett

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet