Mysticism beyond time: A comparative study of traditional vs. modern mysticism

Szugyiczki Zsuzsanna
Mysticism beyond time: A comparative study of traditional vs. modern mysticism.
[Thesis]

[thumbnail of Zsuzsanna_Szugyiczki_Dissertation.pdf] PDF (thesis)
Download (2MB)
[thumbnail of Zsuzsann_Szugyiczki_Theses_of_dissertation.pdf] PDF (booklet)
Download (189kB)
[thumbnail of Szugyiczki_Zsuzsanna_PhD_kivonat_magyar.pdf] PDF (booklet)
Download (118kB)

Abstract in Hungarian

A modern misztikát a kortárs kutatások gyakran "zavarosnak" és "felszínesnek" nevezik. Ezek a negatív jelzők különösen akkor szembetűnőek, amikor a modern misztikát a misztika ‘klasszikus’ vagy ‘tradicionális’ változatával hasonlítják össze. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a modern jelenségek nem felelnek meg azoknak a magas követelményeknek, amelyeket a tudósok a misztika tradicionális változatainak tulajdonítanak, és amelyeken a legtöbb misztika-definíció is alapul. Bár ez az összehasonlítás segíthet a modern misztika megértésében, árnyaltabb elemzésre van szükség. Ezért ebben a disszertációban amellett érvelek, hogy (1) a misztikát a kortárs elméleti művek alapján tradicionális és modern misztikaként jellemezhetjük és hasonlíthatjuk össze. (2) Azok a különbségek, amelyeken ezek a kategóriák alapulnak, csak a misztika kontextuális elemeire vonatkoznak, a misztikus tapasztalatokra nem. (3) Mivel ez a megkülönböztetés nem vonatkozik a misztikus tapasztalatokra, a modern misztika lényegében azonos a tradicionális misztikával. (4) A modern misztika értelmezésére nincsen elegendő és adekvát elméleti kutatás. (5) A modern misztikához kapcsolódó kontextuális változások miatt a misztika definícióinak és kategóriáinak aktualizálása szükséges.

Abstract in foreign language

Mysticism in modernity is often described as ‘muddled’ and ‘superficial’ in contemporary research. These negative connotations are especially outstanding when modern mysticism is compared to a ‘classical’ or ‘traditional’ version of mysticism. On this basis, it would seem that modern phenomena do not meet the high standards that scholars attribute to the traditional versions of mysticism and on which most definitions of mysticism are based. Therefore, in this dissertation, I argue that (1) we can characterize mysticism as traditional and modern mysticism based on contemporary theoretical works. (2) The differences that these categories are based on apply only to the contextual elements of mysticism, not to mystical experiences. (3) As this differentiation does not apply to mystical experiences, modern mysticism is essentially the same as traditional mysticism. (4) Modern mysticism lacks sufficient theoretical explanations. (5) Due to contextual changes related to modern mysticism, mysticism requires an updated theoretical account in terms of its definition and categories.

Item Type: Thesis (Doctoral thesis (PhD))
Creators: Szugyiczki Zsuzsanna
Hungarian title: Misztika az időn túl: A tradicionális- és modern misztika összehasonlító elemzése
Title of the thesis in foreign language: Mysticism beyond time: A comparative study of traditional vs. modern mysticism
Supervisor(s):
Supervisor
Position, academic title, institution
MTMT author ID
Máté-Tóth András
egyetemi tanár, az MTA doktora, SZTE BTK Vallástudományi tanszék
10013562
Subjects: 06. Humanities > 06.03. Philosophy, ethics and religion > 06.03.04. Religious studies
Divisions: Doctoral School of Philosophy
Discipline: Humanities > Study of Religions
Language: English
Date: 2023. May 24.
Uncontrolled Keywords: misztika, misztikus tapasztalat, modern misztika, tradicionális misztika, szekularizáció, vallási pluralizmus, Thomas Merton, Keresztes Szent János, William James, Peter L. Berger, mysticism, mystical experience, modern mysticism, traditional mysticism, secularization, religious pluralism, John of the Cross
Item ID: 11686
Date Deposited: 2023. Apr. 05. 08:14
Last Modified: 2023. May. 25. 15:44
URI: https://doktori.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/11686
Defence/Citable status: Not Defended. (Do not cite until it has not assigned DOI number!)

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year