Mysticism beyond time: A comparative study of traditional vs. modern mysticism

Szugyiczki Zsuzsanna
Mysticism beyond time: A comparative study of traditional vs. modern mysticism.
Doktori értekezés, Szegedi Tudományegyetem (2000-).
(2023)

[thumbnail of Zsuzsanna_Szugyiczki_Dissertation.pdf] PDF (disszertáció)
Download (2MB)
[thumbnail of Zsuzsann_Szugyiczki_Theses_of_dissertation.pdf] PDF (tézisfüzet)
Download (189kB)
[thumbnail of Szugyiczki_Zsuzsanna_PhD_kivonat_magyar.pdf] PDF (címlap)
Download (118kB)

Magyar nyelvű absztrakt

A modern misztikát a kortárs kutatások gyakran "zavarosnak" és "felszínesnek" nevezik. Ezek a negatív jelzők különösen akkor szembetűnőek, amikor a modern misztikát a misztika ‘klasszikus’ vagy ‘tradicionális’ változatával hasonlítják össze. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a modern jelenségek nem felelnek meg azoknak a magas követelményeknek, amelyeket a tudósok a misztika tradicionális változatainak tulajdonítanak, és amelyeken a legtöbb misztika-definíció is alapul. Bár ez az összehasonlítás segíthet a modern misztika megértésében, árnyaltabb elemzésre van szükség. Ezért ebben a disszertációban amellett érvelek, hogy (1) a misztikát a kortárs elméleti művek alapján tradicionális és modern misztikaként jellemezhetjük és hasonlíthatjuk össze. (2) Azok a különbségek, amelyeken ezek a kategóriák alapulnak, csak a misztika kontextuális elemeire vonatkoznak, a misztikus tapasztalatokra nem. (3) Mivel ez a megkülönböztetés nem vonatkozik a misztikus tapasztalatokra, a modern misztika lényegében azonos a tradicionális misztikával. (4) A modern misztika értelmezésére nincsen elegendő és adekvát elméleti kutatás. (5) A modern misztikához kapcsolódó kontextuális változások miatt a misztika definícióinak és kategóriáinak aktualizálása szükséges.

Absztrakt (kivonat) idegen nyelven

Mysticism in modernity is often described as ‘muddled’ and ‘superficial’ in contemporary research. These negative connotations are especially outstanding when modern mysticism is compared to a ‘classical’ or ‘traditional’ version of mysticism. On this basis, it would seem that modern phenomena do not meet the high standards that scholars attribute to the traditional versions of mysticism and on which most definitions of mysticism are based. Therefore, in this dissertation, I argue that (1) we can characterize mysticism as traditional and modern mysticism based on contemporary theoretical works. (2) The differences that these categories are based on apply only to the contextual elements of mysticism, not to mystical experiences. (3) As this differentiation does not apply to mystical experiences, modern mysticism is essentially the same as traditional mysticism. (4) Modern mysticism lacks sufficient theoretical explanations. (5) Due to contextual changes related to modern mysticism, mysticism requires an updated theoretical account in terms of its definition and categories.

Mű típusa: Disszertáció (Doktori értekezés)
Publikációban használt név: Szugyiczki Zsuzsanna
Magyar cím: Misztika az időn túl: A tradicionális- és modern misztika összehasonlító elemzése
Témavezető(k):
Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
MTMT szerző azonosító
Máté-Tóth András
egyetemi tanár, az MTA doktora, SZTE BTK Vallástudományi tanszék
10013562
Szakterület: 06. Bölcsészettudományok > 06.03. Filozófia, etika és vallástudományok > 06.03.04. Vallástudományok
Doktori iskola: Málnási Bartók György Filozófia Doktori Iskola
Tudományterület / tudományág: Bölcsészettudományok > Vallástudományok
Nyelv: angol
Védés dátuma: 2023. május 24.
Kulcsszavak: misztika, misztikus tapasztalat, modern misztika, tradicionális misztika, szekularizáció, vallási pluralizmus, Thomas Merton, Keresztes Szent János, William James, Peter L. Berger, mysticism, mystical experience, modern mysticism, traditional mysticism, secularization, religious pluralism, John of the Cross
EPrint azonosító (ID): 11686
A mű MTMT azonosítója: 33774667
doi: https://doi.org/10.14232/phd.11686
A feltöltés ideje: 2023. ápr. 05. 08:14
Utolsó módosítás: 2023. szept. 12. 13:11
Raktári szám: B 7232
URI: https://doktori.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/11686
Védés állapota: védett

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet